Gyakran ismételt kérdések estrich betonozással kapcsolatban

Mindenképpen a szigetelőanyag lerakása előtt, mert az aljzatbeton egyenlőtlensége miatt, helyiségenként is meg tudjuk határozni, hogy milyen vastagságban legyen a szigetelőanyag  és az estrich beton vastagság.

Mivel a gépész és a villanyszerelő is szétvési a falakat, és ezek a csövek az aljzatbeton tetején futnak, megvédésük érdekében előzetesen érdemes elkészíteni az esztrich betont.

4,5 cm, de ennek az estrich beton vastagságnak csökkentésére is képesek vagyunk. Ezt egy másik kérdésben fejtjük ki bővebben.

Naponta 150 nm estrich betont tudunk elkészíteni egy munkagép esetén kézi/gépi simítással. Ez a területet természetesen növelhető minden egyes nappal, mivel az első napba bele tartoznak az előkészületek.

Mint minden beton az estrich beton is zsugorodik, és tágul, ezért peremszigetelő habcsíkot rögzítünk a falra, ami a zsugorodás és tágulás esetére szolgál, valamint a kopogó hang ellen véd. Ezt a padlófűtéses helyiségeknél 1 cm-es peremszigetelővel oldjuk, mivel a fűtés miatt nagyobb a hő tágulása az estrich betonnak. A fűtés nélküli helyiségeknél fél cm-es peremszigetelőt alkalmazunk, mivel az estrich beton hőtágulása itt kisebb.

 

  • 20°C-nál két napon belül
  • 20°C – 5°C három nap
  • 5 °C – -15°C egy hét

Mivel mindent befolyásol az estrich beton vastagsága, ez eltérhet.

A hideg burkolat 1,5-2 héten belül egybeköt. A melegburkolat minimum 28 nap, ajánlott az 1,5 hónap kivárása, mert akkor olyan szinten szárad ki az estrich beton, amely nem befolyásolja a burkolatot.

28 nap, de ez hideg időben 0°C alatt megnőhet, így másfél hónapot várjunk a meleg burkolat lerakásáig.

Akkor alkalmazzuk a szálerősített betont, ha a szigetelés vastagsága vastagabb, mint maga az aljzatbeton, illetve 3 cm-nél kezdődik és maximum 4 cm az estrich beton vastagsága. Mivel a repedéseket gátolja a szálerősítés, mintha vasalt betonról beszélnénk. Ezt a különleges esetekben ajánljuk.

Igen, természetesen. Mind a padlófűtéses, mind padlófűtés nélküli szobákban, így a vasháló terítést is vállaljuk az estrich betonozás megkezdése előtt. Természetesen a padlófűtés szerelést nem vállaljuk.

Nem, nem szükséges, mivel olyan vegyszerrel dolgozunk, ami mind az utókezeléshez, mind az estrich betonhoz szükséges nedvességet biztosítja, így utókezelni nem kell.

Igen, akár 8 napra le tudjuk csökkenteni a kiszáradási időt estrich beton esetében. Ezt parkettás helyiségekhez javasoljuk, amennyiben szorít a határidő. Mivel igen magas ennek a vegyszernek az ára inkább előre gondolkodjunk!

Diletációt olyan helyiségekben helyezünk el, ahol az estrich beton egybefüggő területe meghaladja a 35 nm-t. Ha ennél kisebb a helyiség, akkor olyan helyen helyezzük el a diletációt, ahol válaszfal és ajtónyílás helyezkedik el. Ez minden esetben az ajtónyílás irányába esik.

Igen, természetesen. Amennyiben az ügyfél igényli a 0,8-as szemszerkezetet, ami sokkal erősebb, és tartósabb, azt a szemszerkezetet kézzel simítjuk. Amennyiben az ügyfél igényli a 0,4-es szemszerkezetet géppel simítjuk, ami silányabb minőségű, de árban nem különbözik a 0,8-as szemszerkezettől. Ebből kifolyólag az ügyfélre bízzuk a döntést.

Igen, amennyiben az ügyfél garantálja, hogy azt a minőségű estrich alapanyagot rendeli, amit mi kivitelezők javasolunk. Így természetesen a vállalási ár az anyag árával csökken.

Igen, szombati nap. Abban az esetben, ha nagyon sürgős a munkát elkezdeni, és az estrich betonozást lehetséges egy napon belül befejezni.

-5°C-ig betonozunk, mivel ez alatt nem köt meg a beton, de vegyszerek és hő temperálás alkalmazásával ez akár – 15°C-ig lehetséges.